Stredoeurópske fórum 2017 / Program

STREDOEURÓPSKE FÓRUM 2017

AKO SA Z DOBRÉHO ČLOVEKA STANE ZLÝ

BRATISLAVA

STARÁ TRŽNICA)(ATELIÉR BABYLON
)(DIVADLO ASTORKA/KORZO’90
)(V-KLUB

titulka1

PIATOK, 17. NOVEMBER 2017

STARÁ TRŽNICA, Námestie SNP 25, Bratislava

19.00 – 19.15

Privítanie: Chvála otvorenej spoločnosti

Ján Orlovský, riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

19.15  19.30

Štát a bitie

Otvorenie výstavy Amnesty International Slovensko, príhovor Anny Neistat, riaditeľky Amnesty International pre globálny výskum.

19.30 – 19.50

Hudobný hosť: Moyzesovo kvarteto 

19.50 – 20.05

Príhovor: Čo v Európe znamenáme

Mikuláš Dzurinda, prezident Martensovho centra pre Európske štúdie.

20.00  21.30

S.O.S. Visegrád

Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Slovensko – krajiny, čo sa roku 1989 spoločne vybrali Európy. Hovorili sme si, že nikam v skutočnosti nejdeme, pretože sme Európania odjakživa. Kam ale spoločne ideme dnes?

Miklós Haraszti (Budapešť) – Miroslav Kusý (Bratislava) – Adam Michnik (Varšava) – Karel Schwarzenberg (Praha). Moderátor: Michal Havran (Bratislava).

21.30 – 22.00

Hudobný hosť: Moyzesovo kvarteto 

SOBOTA, 18. NOVEMBER 2017

ATELIÉR BABYLON, Námestie SNP 14, Bratislava

13.00 – 14.30

E-Team

Sýria a Líbya zblízka, legendárny dokument o hľadaní pravdy v chaose vojen. Víťazná dokumentárna snímka Sundance Festival.

14.30  – 15.30

Anna Neistat: Naše leto sa skončilo!

Rozhovor s hlavnou postavou E-Teamu, reportérkou a v súčasnosti riaditeľkou výskumu Amnesty International, najväčšej ľudsko-právnej organizácie na svete, Annou Neistat. Aký je globálny trend ľudských práv dnes? Čo sa bude diať s ľudskými právami v bezprostrednej budúcnosti?

Anna Neistat (Paríž). Moderátor: Andrej Bán (Bratislava).

18.00 – 20.00

Party of Love

Odpoveďou na moc negatívnych emócií v politike nie je vyhodiť z nej emócie ako také. Kŕčovité ideológie spolu s cynizmom ničia politiku. Kde môžeme hľadať riešenia?

Slavenka Drakulić (Záhreb/Viedeň) – Max Harris (Auckland/Oxford) – Ivan Krastev (Sofia) – Tomáš Sedláček (Praha). Moderátor: Peter Michalík (Bratislava).

20.00 – 22.00

Svet podľa Googlu

Neslýchaná demokratizácia komunikácie priniesla so sebou aj neslýchané ohrozenie demokracie. Mení sa fungovanie ekonomiky, politických systémov a mení sa náš mozog.

Radkin Honzák (Praha) – Roman Maria Koidl (Zürich (Berlín) – Vincenzo Susca (Montpellier) – André Staltz (Helsinki). Moderátorka: Zuzana Wienk (Bratislava)

NEDEĽA 19. NOVEMBER 2017

DIVADLO ASTORKA-KORZO’90, Námestie SNP 33, Bratislava

16.00 – 16.20

Ako sa z dobrého človeka stane zlý? 

Ako sa z civilizovanej spoločnosti stane neľudská? Je možné to zastaviť? Je možné to úplne zvrátiť? „Slušná spoločnosť” ako kľúčové slovo.

Avishai Margalit (Jeruzalem). Moderátor: Chris Keulemans (Amsterdam).

16.20 – 18.45

Ako sa nestať zlým?

Ako sa z cilizovanej spoločnosti stane neľudská? Sú tieto mechanizmy známe? Sme ich aktívnou súčasťou my sami? Odpovede bude hľadať Chris Keulemans u svojich hostí:  v skúsenosti Strednej Európy, v celoeurópskej traume Druhej svetovej vojny, v skúsenosti iných kultúr s Európou, v univerzálnom ľudskom uspôsobení, v argumentoch a príbehoch.

Rasha Khayat (Hamburg) – Jean Hatzfeld (Paríž, tbc.)  – Michal Havran (Bratislava) – Hamid Ismailov (Taškent/Londýn) – Keith Lowe (Londýn) – Avishai Margalit (Jeruzalem) – Philipp Ther (Viedeň).  Moderátor: Chris Keulemans (Amsterdam).

NEDEĽA 19. NOVEMBER 2017

V-KLUB, Námestie SNP 12, Bratislava

19.00 – 20.30

Rendezvous v Bratislave 

Kabaret starého otca, autora knihy Tisíc a jeden vtip Jána L. Kalinu, uvedie autorova vnučka Miriam Sherwood so svojím londýnskym anglicko-slovensko-českým súborom. Predstavenie v anglickom jazyku (s veľkorysou dávkou slovenčiny).

Vstupenky v cene 5 euro budú k dispozícii pred všetkými panelmi fóra: 17. v Starej Tržnici, 18. v Ateliéri Babylon a 19. v Divadle Astorka a aj tesne pred predstavením vo V-klube. 

Účinkujú: Miriam Sherwood, Will Gardner, Thom Andrewes, Martin Jeriga, Mária Reháková a Lucie Steiner.

PONDELOK 20. NOVEMBER 2017

DIVADLO ASTORKA-KORZO’90, Námestie SNP 33, Bratislava

18.00 – 19.30

Hodina vzdoru s Ľudmilou Ulickou

Najslávnejšia ruská spisovateľka bude s divákmi hovoriť o občianskej odvahe a občianskej realite Ruska. Rozhovor je spojený s čítaním románu Jakubov rebrík, ktorý práve vyšiel v slovenskom preklade Jána Štrassera.

Ľudmila Ulická (Moskva). Moderátor: Michal Hvorecký (Bratislava). 

 

martens web

Toto podujatie sa koná s podporou Európskeho parlamentu. Garantmi podujatia sú výlučne jeho organizátori, Európsky parlament nezodpovedá za túto aktivitu.

institut pre moderne slovensko