E-Team

V sobotu 18. novembra o 13.30 h v Ateliéri Babylon na Námestí SNP 14 bude v rámci Stredoeurópskeho fóra mimoriadna projekcia filmu E-Team, víťazného dokumentu Sundance festivalu 2014. Film je o tom, čo bolo treba urobiť na to, aby svet uvidel zblízka zúfalú nespravodlivosť, ktorá padá na civilistov v chaose vojnových konfliktov. Po projekcii diskusia s hlavnou hviezdou filmu, reportérkou Annou Neistat, ktorá je dnes riaditeľkou výskumu Amnesty International. Moderovať bude Andrej Bán.

E-TEAM

USA)(2014)(88 minút

RÉŽIA)(KATY CHEVIGNY, ROSS KAUFFMAN

KAMERA)(RACHEL BETH ANDERSON, ROSS KAUFFMAN

STRIH)(DAVID TEAGUE

HUDBA)(T. GRIFFIN

ÚČINKUJÚ)(ANNA NEISTAT, OLE SOLVANG, PETER BOUCKAERT, FRED ABRAHAMS, CARROLL BOGERT

PREMIÉRA)(18. JANUÁRA 2014 NA FESTIVALE SUNDANCE

eteam_plagat

Human Rights Watch je jednou zo svetovo najuznávanejších organizácií, ktoré informujú o porušovaní ľudských práv. V krízových situáciách je táto organizácia schopná bleskovo zmobilizovať svoju najúdernejšiu skupinu, takzvaný Emergency Team alebo E-TEAM. Vtedy, keď z krajín, ktoré zotročili brutálni diktátori, prichádzajú správy o zločinoch na civilistoch, členovia tímu vyrážajú priamo do vojnových zón či krízových centier, kde zhromažďujú dôkazy, často riskujúc vlastné životy.

Film E-Team predstavuje životné príbehy štyroch jej hlavných aktérov, z ktorých jednou z hrdiniek je Anna Neistat. Podáva napínavý obraz ich nebezpečnej práci uprostred vojnového chaosu, vysvetľuje, čo týchto ľudí motivuje brať na seba také obrovské riziko a ukazuje ich aj ich súkromný život mimo vojnových zón. Filmári Ross Kauffman a Katy Chevigny sprevádzajú členov tímu až na frontovú líniu v Sýrii a Lýbii, kde zo šrapnelov, stôp po strelách a neoznačených hrobov skladajú mozaiku dôkazov o koordinovaných útokoch vlády Baššára al-Assad aa bývalého lýbijského vodcu Muammara Kaddafího na civilné obyvateľstvo.

Film sa začína scénou v sýrskej dedine, kde počas náletu vládnych jednotiek trieštivé bomby zabili okolo 200 civilistov, medzi nimi aj veľa detí. Anna Neistat so svojím manželom Ole Solvangom počúvajú výpovede vystrašených dedinčanov, ktorí sa k sebe túlia v maličkom byte, zatiaľ čo vonku vybuchujú bomby. Kauffmanova kamera sleduje dvojicu počas tajnej dobrodružnej nočnej cesty z Turecka do Sýrie. Vo filme tiež vidíme, ako ďalší členovia E-tímu Peter Bouckaert a Fred Abrahams zbierajú v Lýbii výpovede ľudí, ktorí v r. 2011 prežili útoky Kaddáfího jednotiek na demonštrantov a ďalšich civilistov a  fotografujú zuhoľnatené telá a masové hroby zabitých. Mnohé z týchto do očí bijúcich zločinov sú náhodné a nezdokumentované. O to dôležitejšia je snaha E-tímu podať o nich svedectvo médiám a súdnym tribunálom.

Ole Solvang a Anna Neistat. Foto: E-TEAM

Ole Solvang a Anna Neistat. Foto: E-TEAM