Iný glóbus nemáte?

Foto: Peter Župník

Foto: Peter Župník

– Iný glóbus nemáte? – znechutene sa pýta Kohn (z Tisíc a jedného vtipu Laca Kalinu) v obchode s glóbusmi. Chcel by emigrovať pred Hitlerom a už si prezrel na mape všetky krajiny sveta odhora až nadol, a nech krúti zemeguľou ktorýmkoľvek smerom, všade sa nezadržateľne vzmáha fašizmus.

Dnes málokde dostať kúpiť glóbus. Namiesto neho glóbusom skôr pohybujeme hore-dolu myšou, a je to ešte horšie. Kamkoľvek sa pozriete, niečo dôležité sa kazí: mier, demokracia, ekonomika, planéta. Demokracia mala úspech, kým sme sa mali stále lepšie, ale – ako hovorí Robert Menasse, svetoznámy rakúsky spisovateľ, jeden z hostí tohtoročného fóra, „keď ľudia zrazu majú pocit, že ich bohatstvo niečo ohrozuje, sú ochotní vzdať sa svojich slobôd, ak si tým poistia životný štandard. Získajú istotu v neistých časoch“. Zlá správa pre Kohna, nech by bol Kohnom ktokoľvek: žid, homosexuál, moslim. Dokonca, aj keby bol mimovládka, ktorej nejde o ušľachtilé ciele, ale taká, čo sa chce starať o korytnačku močiarnu.

Globálne krízy sú spolu s lokálnymi zakliesnené v sebe do súvislej polykrízy, pričom jedna podmieňuje druhú. Ale práve preto: kritické myslenie, po ktorom dnes volajú úplne všetci, znamená nenechať si pohľad „zahmliť emóciami“, hovorí (ďalší hosť tohtoročného fóra) Ľudovít Ódor. A to ani emóciou beznádeje, ani keby na ňu existovali dobré dôvody.

Vo februári 2022 nikto neveril, že demokratická Ukrajina sa proti veľkej presile udrží viac ako pár týždňov, ale všetci sme sa mýlili. Dejiny poznajú podobne nepravdepodobnú, nevypočítateľnú dynamiku. Ukrajinský odpor sa v niečom podobá na obrannú vojnu starovekých Aténčanov, oživil ich étos: je to obrana republiky proti ríši, ktorá bola nepredvídateľne účinná.

Tohtoročné Stredoeurópske fórum je otrasené. V Izraeli došlo k nevysloviteľným hrôzam a na Blízkom východe sa končí nádej na mier. Ukrajina stále krváca a ubúda jej síl. No a na Slovensku sa začal boj proti migrantom, médiám, špeciálnej prokuratúre, proti vlkom a proti zmiešavaniu kultúr. „Mahátmá Gándhího pravda a láska skôr či neskôr zvíťazia nad tyraniou. Pekná myšlienka, no čo ak sa Gándhí mýlil? Čo by bolo? Nič. Skúšaj znova,“ ako píše maďarský slovenský spisovateľ Jószef Gazdag.

Obraz narúša len demokratická mobilizácia Poľska – v Poľsku vznikol moment veľkého spoločného demokratického „my“. Ako sa také niečo predsa len môže stať? Aj o tom bude Stredoeurópske fórum 2023.

Sú historické momenty, v ktorých ľudia jednoducho už majú plné zuby kriku a cynizmu, a to ich spojí. „Ale nie sú to skôr epizódy, výnimočné historické konštelácie, po ktorých sa znovu nevyhnutne vraciame do stavu bez pravidiel?“ pýta sa slávny ekonomický komentátor a autor Matin Wolf, posledný z hostí tohtoročného Stredoeurópskeho fóra. No nevylučuje to. Hoci, ako tvrdí, mať skutočnú perspektívu pre masy ľudí uprostred bezprecedentného spletenca klimatickej hrozby a politických, bezpečnostných a ekonomických kríz je nesmierne ťažké, a ako vieme, iný glóbus nie je. A aj o tom sa bude hovoriť sedemnásteho novembra v bratislavskej Starej Tržnici.

Diskutovať sa bude od piatej. Príďte, ste srdečne vítaní!